sábado, 18 de junio de 2016

PAU - Valencià - 9. Descriu les característiques bàsiques de la poesia actual

Les arts i el pensament de finals del segle XX han estat dominats pel que els crítics anomenen postmodernisme. Aquest terme fa referència als profunds canvis estètics i ideològics que ha patit la nostra societat, ara caracteritzada per l’individualisme, el consumisme, l’hedonisme, la fragmentació dels conceptes de temps i espai i l’eclecticisme estètic.

La nostra literatura, concretament la poesia, que s’havia normalitzat a poc a poc des del final de la dictadura, s’insereix en aquesta nova etapa i manifesta la seua maduresa amb una gran varietat de propostes poètiques d’alta qualitat. Aquesta diversitat i el fet que molts autors inicien un replantejament dels seus pressupostos estètics, impossibilita distingir tendències clares i definides. Amb la finalitat d’estudiar-los, podem distingir tres corrents:

En la dècada dels setanta, els poetes més veterans com Miquel Martí i Pol, Lluís Alpera i Maria Beneyto segueixen fidels a la poesia realista, de compromís social i polític. Simultàniament, altres poetes més joves que no formen un grup unitari, però que comparteixen el seu antidogmatisme i la concepció de la poesia com un discurs plenament autònom (ací es fa palés l’individualisme) comencen a publicar. Alguns d’aquests joves són Jaume Pérez Muntaner, Fina Cardona, Narcís Comadira, Maria Mercè Marçal i Miquel Àngel Riera.

A partir dels vuitanta l’eclecticisme s’imposa. Als poetes anteriors que no abandonen el conreu de la poesia, cal afegir-ne de nous com Manuel Garcia Arau, Anna Montero, Lluís Roda...


En suma, el panorama poètic actual està fortament dispersat, com cal esperar d’una societat dominada per l’individualisme, cadascú escriu com i el que vol, sense seguir cap tendència més o menys majoritària, com acostumaren a fer els poetes de la modernitat.

[274 paraules]

No hay comentarios:

Publicar un comentario