sábado, 18 de junio de 2016

PAU - Valencià - 6. Descriu les tendències més rellevants de la poesia en el període que va des de la postguerra fins a finals dels anys 70

L’any 1936 la poesia catalana havia assolit una gran qualitat literària amb autors com Josep Carner, Carles Riba, Josep Vicenç Foix, etc. La seua activitat es va detenir amb el colp d’estat del 18 de juliol de 1936 i no es reprengué fins a la dècada dels 40. Quan ho va fer, els autors van seguir les tendències d’abans de la guerra (simbolisme i avantguardisme) i en els anys seixanta aparegué el realisme.

El simbolisme és un moviment que es caracteriza per l’ús sistemàtic del ritme i dels símbols per tal de suggerir la realitat en comptes de anomenar-la. Poc a poc, evolucionà cap a una poesia pura, intel·lectualitzada, conceptista i amb un alt grau d’abstracció. Uns anys després d’acabar la guerra es reprengué aquest corrent amb l’aparició de dos llibres clau d’autors anteriors exiliats: Nabi  de Josep Carner, i Elegies de Bierville  de Carles Riba. Progressivament, la temàtica s’obrí més cap a l’exterior i accentuà les qüestions com Déu i la mort i fins i tot la situació de postguerra.

Els poetes que abans de la guerra havien seguit els corrents avantguardistes, especialment el Surrealisme, com J. V. Foix, van tornar a publicar en la mateixa línia. Ell es considerava un investigador de poesia, i la seua tasca el va dur a utilitzar als poetes medievals (com March i Llull) combinant tradició i modernitat, sense abandonar un alt virtuosisme formal. Altre grup es centrà en una poesia més plàstica, experimentant amb la forma i el contingut. És el cas de Joan Brossa i els seus cal·ligrames.

En els últims anys de dictadura, els nous corrents europeus impulsaren a alguns intel·lectuals a cultivar el realisme històric i comprometre’s amb el seu temps i la col·lectivitat, denunciant la dictadura. És una poesia més lliure i quotidiana, no tan preocupada per la forma com pel contingut. En aquest corrent destaca Vicent Andrés Estellés.


En conclusió, durant la postguerra trobem tres tendències poètiques, dues de les quals ja es conreaven abans de la guerra i es van reprendre, i una altra que arribà més tard.

[342 paraules]

No hay comentarios:

Publicar un comentario