sábado, 18 de junio de 2016

PAU - Valencià - 2. Explica les característiques més importants de l'obra literària d'Enric Valor

Enric Valor fou un escriptor i gramàtic que va nàixer l’any 1911 i morí l’any 2000. Des de ben jove es mostrà compromés amb la cultura valenciana i la defensa de la llibertat i la democràcia.

L’obra literària de Valor es divideix en les rondalles, les cinc novel·les i alguns relats breus, caracteritzats per una llengua molt rica i una temàtica amorosa i sentimental. Tots tres tenen característiques comuns: el narrador omniscient i subjectiu, i un gran domini de la llengua que li permet escriure amb precisió i detall, i abastant totes les varietats dialectals del valencià.

En primer lloc, les rondalles tenen el seu origen en el poble, i interessen a Valor com a manifestació cultural dels valencians. El de Castalla transforma aquests relats i els converteix en relats cultes.

D’altra banda, les novel·les es localitzen a les comarques del sud valencià i giren al voltant de dos mons oposats: la muntanya i la costa. Aquesta contraposició es el tema principal de L’ambició d’Aleix i La idea de l’emigrant. Temporalment, les seus novel·les es troben situades a la primera meitat del segle XX i pretenen deixar constància d’un món perdut. Es ací on l’autor aboca tots els seus coneixements i experiències, i crea una novel·la realista on el lector se sent perfectament identificat.
 
A banda de realista, la narrativa de Valor es també psicològica i se centra en descriure els pensaments del personatges. Així i tot, incorporà al seu estil innovacions com l’estil indirecte lliure i la focalització múltiple.

Dit tot açò, es pot concloure que  Enric Valor fou un autor capaç de captar, per escrit i en forma de novel·la, tots els aspectes del poble valencià: la peculiaritats de la llengua, la cultura, el paisatge i les preocupacions del valencians.

[292 paraules]

            

No hay comentarios:

Publicar un comentario