sábado, 18 de junio de 2016

PAU - Valencià - 7. Explica les aportacions de Vicent Andrés Estellés al gènere poètic

Vicent Andrés Estellés fou un poeta valencià guardonat amb el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, la poesia del qual palesa la realitat social del seu temps, tret distintiu que es deu a la seua activitat com a periodista. Tot i ser un símbol del valencianisme, destacà també en l’àmbit del català oriental.

La seua principal aportació a la poesia fou el realisme: fa constant referència a la realitat, relatant les seus vivències perquè sent una necessitat imperiosa d’escriure. Aquestes experiències vitals, anècdotes, assoleixen valor universal al ser compartides amb el lector.

D’una banda, Estellés tracta temes generals com la mort amb tot el seu contingut emocional, sense cap floritura que enterbolisca la força del sentiment, i l’amor apassionat, obsessiu i desesperat, tant des d’una perspectiva espiritual com des del desig sexual expressat sense tabús. D’aquest manera, aconsegueix l’erotisme que l’ha fet cèlebre.   

D’altra banda, encarna el sentiment col·lectiu del poble valencià de la postguerra, reflectint la fam  i la misèria i actuant com la veu d’un poble que agonitza culturalment davant una repressió feroç. Estellés aprofita qualsevol oportunitat per defensar fermament la dignitat personal i civil.

Tot i ser un poeta poc acadèmic, els seus poemes tenen referències a clàssics catalans i grecollatins, així com a poetes simbolistes i avantguardistes com Pablo Neruda. Però aquesta contradicció s’estén a altres trets de la seua poesia com la poetització d’elements com el futbol i el cinema, la tendresa, la ironia, l’ús d’estrofes establertes i del vers lliure, de composicions tradicionals i formes més personals. No obstant açò, tots els seus poemes tenen el característic to col·loquial

En suma, la poesia estellesiana aportà un realisme  quotidià, expressat amb el seu llenguatge característic. Un llenguatge expressiu, col·loquial, fàcil de llegir i difícil d’imitar. 

[290 paraules]

No hay comentarios:

Publicar un comentario