sábado, 18 de junio de 2016

PAU - Valencià - 8. Explica les característiques més importants de la producció poètica de Salvador Espriu

Salvador Espriu va ser un narrador, poeta i dramaturg, guardonat amb el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, que podem considerar com el més internacional dels nostres autors. En els seus inicis, abans de la guerra, conreà la narrativa, però durant la postguerra romangué a Barcelona en un exili interior i es dedicà quasi exclusivament a la poesia.

En els sis primers poemaris trobem al Salvador Espriu més espiritual, que tracta de manera obsessiva el tema de la mort tant des d’una òptica melancòlica com des de la sàtira. L’anomenat cicle líric es un camí d’interiorització que culmina amb la mort (el final del laberint).

El següent poemari (La Pell del Brau) té un toc de compromís polític. Espriu analitza la Guerra Civil: la lluita entre membres d’una mateixa família i les conseqüències. El poeta defensa la concòrdia i la fi del conflicte. No obstant això, ho fa vagament i parlant en termes generals sobre la llibertat, la justícia i la tolerància. A Llibre de Sinera persisteix la poesia civil però ara centrada en la pàtria catalana. Setmana Santa  és un retorn a una poesia més metafísica.

En termes generals, la seua poesia es caracteritza per ser simbolista, més preocupada pel contingut que per la forma, molt centrada en la mort i el més enllà i preocupada pel destí de Catalunya. Al costat d’aquesta temàtica, hi ha pinzellades d’humor dur i cruel. A més a més, l’ampli abast cultural de l’autor fa que trobem mites com Sepharad, Sinera i el laberint en la seua poesia, així com un excel·lent domini de tots els registres de la llengua.


En suma, Espriu concilià la problemàtica espiritual, que mai no abandonà del tot, amb la del seu poble, en un evident compromís artístic i social que el dugué a denunciar la dictadura i les conseqüències de la Guerra Civil.

[306 paraules]

No hay comentarios:

Publicar un comentario